Anatomy Questions Topic - Abdomens


#1

Anatomy Questions
Topic - Abdomen
By - Dr. Sunil

  1. Regarding the common bite duct, one is incorrect:
    a. Opens in the second part of duodenum
    b. Lies anterior the portal vein
    c. Descends in the free margin of lesser omentum
    d. Descends in front of the first part of the duodenum

  2. Regarding the liver, all are correct except:
    a. The lesser omentum connects the stomach to the porta hepatics
    b. The ligamentumteres is the remains of the left umblical vein
    c. It is mainly supported by the attachment of the hepatic veins to the IVC
    d. The right hepatic duct drains the quadrate & caudate lobes

  3. Which of the following roots contribute to the sacral plexus:
    a. L2
    b. L3
    c. L4
    d. All of the above

  4. The inferior mesenteric artery:
    a. Supplies the whole length of the transverse colon
    b. It continues as superior rectal artery
    c. It gives off the right colic artery
    d. Arises from the celiac trunk

  5. One of the following organ is not related to the visceral surface of the spleen:
    a. Stomach
    b. Duodenum
    c. Left colic flexure
    d. Tail of the pancreas

  6. All of the following veins drain into the IVC except:
    a. Left testicular vein
    b. Renal veins
    c. Hepatic veins
    d. Right middle suprarenal vein

  7. The taenia coli are in the large intestine are consist of ____ bands of smooth muscles arranged in distinct stribs:
    a. 7
    b. 4
    c. 5
    d. 3

  8. Pouches in the intestinal wall that gives the intestine a segmental appearance are called:
    a. Taenia coli
    b. Epiploic appendages
    c. Mc Burney point
    d. Haustra

  9. Which of the following regarding appendix is false:
    a. Is arises from postero-medial aspect of cecum
    b. Appendicular artery supplies it
    c. It lacks appendices epiploicae
    d. The most common position is pelvic position

  10. Regarding the anal canal all of the following statements are true except:
    a. It is 8 cm long
    b. The puborectalis muscle marks the anorectal junction
    c. It is on important site of porto-systemic anastomosis
    d. The inferior rectal artery supplies the lower half of the anal mucosa

Ans -

  1. D
  2. D
  3. C
  4. B
  5. B
  6. A
  7. D
  8. D
  9. D
  10. A

Which is not true regarding colour of bruise:
a) 4th day - bluish black to brown
b) 7-12 days - green
c) 1st day - red
d) 2 weeks - normal

Anatomy Questions
Topic - Upper Limb
By - Dr. Sunil

  1. Damage to radial nerve in spiral groove spares:
    a. Lateral head of triceps
    b. Long head of triceps
    c. Medial head of triceps
    d. Anconeus

  2. The dorsum of hand is supplied by:
    a. Radial nerve
    b. Ulnar nerve
    c. Median nerve
    d. All of the above

  3. In Erb’s palsy which is not seen:
    a. Adduction of the arm
    b. External rotation of arm
    c. Extension of elbow
    d. Pronation of forearm

  4. Supination & pronation occur at which joint:
    a. Elbow
    b. Radio-ulnar
    c. Wrist
    d. Intercarpal

  5. The following pairs describe the muscles producing flexion of elbow joint & their respective nerve. Choose the wrong pair:
    a. Biceps branchii – musculocutaneous nerve
    b. Branchioradialis – radial nerve
    c. Flexor carpi ulnaris – ulnar nerve
    d. Coracobrachialis – musculocutaneous nerve

  6. About deep palmar arch all are true except:
    a. Formed mainly by terminal part of radial artery
    b. About 1 cm proximal to superficial arch
    c. The convexity of arch corresponds with the level of distal border of outstretched thumb
    d. Deep branch of ulnar nerve accompanies the concavity
    of arch

  7. The nerve of Bell is:
    a. Thoracodorsal nerve
    b. Nerve to serratus anterior
    c. Dorsal scapular nerve
    d. Ulnar nerve

  8. Abduction of wrist is done by all except:
    a. Extensor carpi radialis longus
    b. Extensor carpi radialis brevis
    c. Flexor carpi radialis
    d. Brachioradialis

  9. De Quervain’s disease classically affects:
    a. Flexor pollicislongus & brevis
    b. Abductor pollicis longus & brevis
    c. Extensor carpi radialis & extensor pollicis longus
    d. Extensor pollicis brevis & abductor pollicis longus

  10. The defect known as winged scapula is caused by damage to a nerve that arises from which of the following structures of the brachial plexus?
    a. Medial cord
    b. Posterior cord
    c. Upper trunk
    d. Roots

Ans -

  1. B
  2. D
  3. B
  4. B
  5. D
  6. C
  7. B
  8. D
  9. D
  10. D

Saurabh is 14 yr old boy. He studies in 9th grade and has difficulty in expressing himself in writing & makes frequent spelling mistakes doesnt follow instruction & cant wait for his turn in a game. He is likely to be suffering from :-

  1. Mental retardation
  2. Lack of interest in studies
  3. Specific learning disability
  4. Examination anxiety

Intercalated disc is presented in :-

  1. Cardiac muscle
  2. Smooth muscle
  3. Skeletal muscle
  4. All

A 32-year-old nurse had refractory ulcerative disease, with multiple ulcers in the duodenum and jejunum. She also had chronic diarrhoea. Partial pancreatectomy relieved some of her symptoms. Which hormone would be MOST elevated in this patient?

  1. insulin
  2. glucagon
  3. motilin
  4. gastrin