'Endemic Disease' means that a disease?


#1

Question 1: ‘Endemic Disease’ means that a disease ?
A) Occurs clearly in excess of normal expectancy
B) Is constantly present in a given population group
C) Exhibits seasonal patterns
D) Is prevalent among animals
Answer: B) Is constantly present in a given population group

Question 2: Which one of the following is a good index of the severity of
an acute disease ?
A) Cause specific death rate
B) Case fatality rate
C) Standardized mortality ratio
D) Five year survival
Answer: B) Case fatality rate

Question 3: Which one of the following statements about influence of
smoking on risk of coronary heart disease (CHD) is not true ?
A) Influence of smoking is independent of other risk factors for CHD
B) Influence of smoking is only additive to other risk factors for CHD
C) Influence of smoking is synergistic to other risk factors for CHD
D) Influence of smoking is directly related to number of cigarettes smoked
per day
Answer: B) Influence of smoking is only additive to other risk factors for
CHD

Question 4: The recommended daily energy intake of an adult woman with
heavy work is ?
A) 1800
B) 2100
C) 2300
D) 2900
Answer: D) 2900

Question 5: All of the following methods are anti-larval measures except ?
A) Intermittent irrigation
B) Paris green
C) Gambusia affinis
D) Malathion
Answer: D) Malathion

(Single Best Answer) Question 6: All of the following are true about the
Herd Immunity for infectious diseases except ?
A) It refers to group protection beyond what is afforded by the protection
of immunized individuals
B) It is likely to be more for infections that do not have a sub-clinical
phase
C) It is affected by the presence and distribution of alternative animal
hosts
D) In the case of tetanus it does not protect the individual
Answer: B) It is likely to be more for infections that do not have a subclinical
phase

Question 7: The best indicator for monitoring the impact of Iodine
Deficiency Disorders control programme is ?
A) Prevalence of goiter among school children
B) Urinary iodine levels among pregnant women
C) Neonatal Hypothyroidism
D) Iodine level in soil
Answer: C) Neonatal Hypothyroidism

Question 8: What is the color-coding of bag in hospitals to dispose off
human anatomical wastes such as body parts ?
A) Yellow
B) Black
C) Red
D) Blue
Answer: A) Yellow
Question 9: WHO defines adolescent age between ?
A) 10 - 19 years of age
B) 10 - 14 years of age
C) 10 - 25 years of age
D) 9 - 14 years of age
Answer: A) 10 - 19 years of age
Question 10:In a village having population of 1000, we found patients with
certain disease. The results of a new diagnostic test on that disease are
as follows.
Test Result Disease
Present Absent

  • 180 400
  • 20 400
    What is the percent prevalence of disease ?
    A) 0.20
    B) 2
    C) 18
    D) 20
    Answer: D) 20

Question 11: The following tests are used to check the efficiency of
pasteurization of milk except ?
A) Phosphatase test
B) Standard plate count
C) Coliform count
D) Methylene blue reduction test
Answer: D) Methylene blue reduction test

Question 12: What will be the BMI of a male whose weight is 89 kg and
height is 172 cm ?
A) 27
B) 30
C) 33
D) 36
Answer: B) 30

Question 13: A 2-year-old female chlid was brought to a PHC with a history
of cough and fever for 4 days with inability to drink for last 12 hours. On
examination, the child was having weight of 5 kg, and respiratory rate of
45/minute with fever. The child will be classified as suffering from ?
A) Very severe disease
B) Severe Pneumonia
C) Pneumonia
D) No Pneumonia
Answer: A) Very severe disease

Question 14: The information technology has revolutionized the world of
medical sciences. In which of the following year the Information Technology
Act was passed by the Government of India ?
A) 1998
B) 2000
C) 2001
D) 2003
Answer: B) 2000

Question 15: Transplantation of Human Organs Act was passed by Government
of India in ?
A) 1996
B) 1993
C) 1998
D) 1994
Answer: D) 1994

Question 16: Which one of the following is not source of manager’s power ?
A) Reward
B) Coercive
C) Legitimate
D) Efferent
Answer: D) Efferent

Question 17: The standard normal distribution ?
A) Is skewed to the left
B) Has mean = 1.0
C) Has standard deviation = 0.0
D) Has variance = 1.0
Answer: D) Has variance = 1.0

(Single Best Answer) Question 18: The PEFR of a group of 11 year old girls
follow a normal distribution with mean 300 l/min and standard deviation 20
l/min ?
A) About 95% of the girls have PEFR between 260 and 340 l/min
B) The girls have healthy lungs
C) About 5% of girls have PEFR below 260 l/min
D) All the PEFR must be less than 340 l/min
Answer: A) About 95% of the girls have PEFR between 260 and 340 l/min

Question 20: The events A and B are mutually exclusive, so ?
A) Prob (A or B) = Prob (A) + Prob (B)
B) Prob (A and B) = Prob (A).Prob (B)
C) Prob (A) = Prob (B)
D) Prob (A) + Prob (B) = 1
Answer: A) Prob (A or B) = Prob (A) + Prob (B)

Question 21: Total Cholesterol level = a + b (calorie intake) + c (physical
activity) + d (body mass index); is an example of ?
A) Simple linear regression
B) Simple curvilinear regression
C) Multiple linear regression
D) Multiple logistic regression
Answer: C) Multiple linear regression

Question 22: The Hb level in healthy women has mean 13.5 g/dl and standard deviation 1.5 g/dl, what is the Z score for a woman with Hb level 15.0 g/dl
?
A) 9.0
B) 10.0
C) 2.0
D) 1.0
Answer: D) 1.0

Question 23: The diagnostic power of a test to correctly exclude the
disease is reflected by ?
A) Sensitivity
B) Specificity
C) Postivity predictivity
D) Negative predictivity
Answer: D) Negative predictivity

Question 24: Infant mortality does not include ?
A) Early neonatal mortality
B) Perinatal mortality
C) Post neonatal mortality
D) Late neonatal mortality
Answer: B) Perinatal mortality

Question 25: A cardiologist found a highly significant correlation
coefficient (r=0.90, p=0.01) between the systolic blood pressure values and
serum cholesterol values of the patients attending his clinic. Which of the
following statements is a wrong interpretation of the correlation
coefficient observed ?
A) Since there is a high correlation, the magnitudes of both the
measurements are likely to be close to each other
B) A patient with a high level of systolic BP is also likely to have a high
level of serum cholesterol
C) A patient with a low level of systolic BP is also likely to have a low
level of serum cholesterol
D) About 80% of the variation in systolic blood pressure among his patients
can be explained by their serum cholesterol values and vice a versa
Answer: A) Since there is a high correlation, the magnitudes of both the
measurements are likely to be close to each other

Question 26: Which of the following viral infections is transmitted by
tick ?
A) Japanese encephalitis
B) Dengue fever
C) Kyasanur forest disease (KFD)
D) Yellow fever
Answer: C) Kyasanur forest disease (KFD)

Question 27: The most common cancer, affecting Indian urban women in
Delhi, Mumbai and Chennai, is ?
A) Cervical Cancer
B) Ovarian Cancer
C) Breast Cancer
D) Uterine Cancer
Answer: C) Breast Cancer